Bolile tiroidiene au o prevalență relativ crescută în populație în general și la femeile de vârstă fertilă în mod special, viitoarele mămici nefăcând excepție.
Afecțiunile tiroidiene nediagnosticate sau neglijate pot duce la dificultăți în concepție sau la probleme pe parcursul sarcinii, având potențialul de a afecta serios dezvoltarea bebelușului. Hormonii tiroidieni sunt esențiali pentru dezvoltarea sistemului nervos în primele 3 luni de sarcină, perioadă în care aceștia provin de la mamă, ulterior având loc dezvoltarea tiroidei fetale și sinteza propriilor hormoni.
Orice pacientă care știe că are o problemă tiroidiană, urmează un tratament pentru afecțiuni tiroidiene, are un istoric familial pozitiv pentru boli autoimune, tiroidiene sau distiroidii, sau provine dintr-o zonă cu deficit iodat moderat/sever, trebuie să se adreseze medicului curant endocrinolog, obstetrician sau chiar medicului de familie imediat după obținerea unui test de sarcină pozitiv.
De obicei, pentru diagnosticarea corectă a statusului tiroidian al pacientei sunt necesare două teste hormonale simple, care pot fi efectuate rapid în orice laborator medical, fără condiții speciale de recoltare: hormonul de stimulare tiroidiană (TSH) și tiroxina liberă (FT4).
Dacă valorile hormonilor tiroidieni sunt anormale, medicul endocrinolog poate solicita teste suplimentare (de exemplu, markeri de autoimunitate tiroidiană) pentru un diagnostic mai specific al afecțiunii.
În funcție de valorile hormonilor tiroidieni, există două situații patologice: deficitul de hormoni tiroidieni (hipotiroidie) și excesul de hormoni tiroidieni (hipertiroidie), ambele având un impact asupra dezvoltării intrauterine a fătului. Deosebit de importantă este corectarea cât mai rapidă a hipotiroidismului, dacă acesta este diagnosticat în primele săptămâni de sarcină, pentru a preveni probleme serioase de dezvoltare fizică și intelectuală ale bebelușului.
Deși, în România, nu există încă o reglementare oficială în acest sens, din cauza pericolelor asociate bolii tiroidiene netratate, unii experți recomandă screeningul universal al tuturor femeilor însărcinate pentru evaluarea funcției tiroidei.